Andmeside ja arvutivõrgud

 

  1. Sidevõrkude kanali- ja pakettkommutatsioon. Andmeside põhimõisted: ribalaius, modulatsioon, simpleksedastus ja dupleksedastus. Näidata kooli alla üleslaadimis kiirused ja eenet.ee lehel kooli kanali koormuse graafik.
  2. Arvutivõrgu ISO OSI raammudeli kihid ja kihtide funktsioonid. Näidata arvutil kohad mis kuuluvad erinevatesse kihtidesse.
  3. Ethernet protokolli kirjeldus. MAC aadressid. Broadcast aadressi mõte. Parameetrid. ARP. Andmevahetuse kirjeldus ja pordid. Näidata arvuti kaardi MAC aadressi ja arp tabelit.
  4. Ipv4 ja Ipv6 kirjeldus. Funktsioneerimise põhimõte. IP aadressi klassid, spetsiaalaadressid ja reserveeritud aadressid. Arvutil fikseerida IP aadress ja lisa parameetrid interneti pääsemiseks.
  5. TCP kirjeldus. Päise väljade selgitus. Funktsioneerimise põhimõte. TCP sessiooni ja pordi mõiste. Protokollid mis töötavad üle TCP. Näidata TCP teenuseid ja sessioonide seise arvutil kasutades käsku netstat.
  6. UDP kirjeldus. Päise väljade selgitus. Funktsioneerimise põhimõte. Pordi mõiste. Protokollid mis töötavad üle UDP. Näidata UDP teenused arvutil ja mõnel serveril käskudega netstat ja nmap.
  7. ICMP. Kasutus valdkond. Andmevahetuse kirjeldus ja kontrollimise programmid. Ping, traceroute. Pingida ja traceruutida www.ny.com seletada lahti mis toimib.
  8. Võrgu elementide/parameetrite monitooring. SNMP protokoll. Andmevahetuse kirjeldus ja pordid. Turvalisus. Pärida mõne hosti parameetrid snmpwalk käsuga.
  9. HTTP kasutus valdkond. Andmevahetuse kirjeldus. Kasutatavad pordid. Turvalisus. POST ja GET metodid. Seletada lahti URL ja näidata brouseris andmete edastu printsiipi.
  10. Failide edastus protokoll. FTP. Kasutusvaldkond. Andmevahetuse kirjeldus ja pordid. Luua käsureast ühendus etteantud serveriga, näidata käsud ja failide listi.
  11. Failsüsteemi juurdepääsu protokollid. SMB(CIFS), NFS. Kasutusvaldkond. Andmevahetuse kirjeldus ja pordid. Näita eksami arvutis välja sheritud resurss.
  12. Posti ja uudiste toimetamine kliendile. Kasutatavad protokollid POP3, IMAP, NNTP. Andmevahetuse kirjeldus ja pordid. Luua ühendus etteantud pop3 serveriga, logida sisse ja näidata kirju.
  13. Postiserverid linuxes ja windowses. Posti liikumise kirjeldus. SMTP ja MAPI protokollid. Saadetiste formaadid. Turvalisus. Luua telneti abil ühendus etteantud SMTP serveriga, näidata võimalikud käsud lõpetada seanss.
  14. Aja sünkroniseerimine internetis. NTP protokoll. Andmevahetuse kirjeldus ja pordid. Näidata kus ja kuidas sünkroniseeritakse aega operatsioon systeemis.
  15. Kaugterminali protokollid Telnet, RDP, VNC. Eripärasused. Andmevahetuse kirjeldus ja pordid. Turvalisus. Luua RDP ühendus exami arvutisse, seletada lahti mis toimib.
  16. Interneti protokollid SSL j SSH. Turvalise andmevahetuse tööpõhimõte, võtmed, sertifikaadid. Vaikimisi pordid. Näidata https sessiooni sertifikaat ja seletada lahti parameetrid.
  17. Interneti nimelahendus. DNS protokoll ja serverid. Interneti nimed. Interneti aadresside domeenide süsteemid (ccTLD ja gTLD). Kontrollimise programmid, protokoll ja port. Arvutist näidata A ja PTR kirje antud hosi nime ja IP jaoks.
  18. Nimeserverites kasutatavad kirje tüübid. SOA, NS, MX, A, ja PTR kirjete seletus. Kontrollimise programmid. Näidata zone.ee SOA ja MX kirjet.
  19. Pakettide filtreerimine võrgus. SNAT ja DNAT. Tulemüüri tööpõhimõte. Näita arvutil tulemüüri reegleid.
  20. IP Pakettide marsrutiseerimise põhimõte ja protokollid. Suunad, hopid. Näita arvutil marsruutimis tabelit.
  21. Proksi-serverid (Proxy). Serveri tüübid ja funktsioonid. Funktsioneerimise põhimõte. Omadused. Näita ja seleta broserites proxy serveri määramis kohad ja variandid.
  22. Võrgu administreerimine. Võrguprotokoll DHCP. Funktsioneerimise põhimõte, edastatavad tüüp-parameetrid, pordid. Näita DHCP-ga arvutisse edastatud parameetrid.